Jak správně stolovat - Blog

Jak správně stolovat

Správné stolování je důležitější, než se na první pohled zdá.

Způsob, jak sedíme u stolu, jak bereme do ruky příbor, jak s ním zacházíme a jak se u jídla chováme, poukazuje na naše společenské chování a zdvořilost.

Podívejme se tedy společně na několik základních pravidel, se kterými se neztratíte ani v té nejluxusnější restauraci.

Jak se posadit k jídelnímu stolu

Říkáte si, že sednout si správně ke stolu nemůže být složité? „Sednu si rovně a nebudu pokládat lokty na stůl,” pomysleli jste si. Máte pravdu.

Ale etiketa stolování obsahuje mnohem více pravidel. Tady jsou:

 

  • U stolu seďte zpříma a nehrbte se.
  • Nesklánějte hlavu k talíři.
  • Neopírejte se o opěradlo židle.
  • Jste-li žena, seďte jen v první třetině židle.
  • Nekřižte nohy pod židlí, ale nechte je spočívat vedle sebe.
  • Lokty držte u těla.
  • Ruce s příborem držte nad deskou stolu.
  • Ruce by měly být stále vidět, nepokládejte je do klína.
  • Gestikulujte umírněně, nikdy ne s příborem v ruce.

Papírový a látkový ubrousek

Existují dva typy ubrousků. Papírový a látkový. Jaký je ale mezi nimi rozdíl? Látkový ubrousek patří na klín, papírový nechte na stole. Pokud vám do klína položí ubrousek sama obsluha, nepovažujte to za dotěrnost. Je to naopak známka servisu nejvyšší kvality.

Jako žena si ubrousek rozložte do klína jen z půlky, pokud jste muž, rozbalte ho celý. Po jídle ho nedbale složte tak, aby byly veškeré skvrny schovány uvnitř a položte na stůl vedle talíře.

Použitý papírový ubrousek naopak odložte na talíř.

Sklenice jako dominanta stolu

Dobrou restauraci poznáte vždy podle kvalitních sklenic na víno. A jak správně pít? Ano, i na to etiketa myslela:

 

  • Před každým napitím si otřete ústa od jídla.
  • Nepijte, pokud máte v ústech ještě sousto.
  • Sklenici přiložte k ústům jen zlehka a napijte se malým douškem.
  • Pohledem překontrolujte, zda na sklenici neulpěly zbytky jídla nebo otisk rtěnky. Pokud ano, nečistotu nenápadně utřete ubrouskem.

 

Sklenice s vínem držte za stopku, ať svým dotykem nápoj zbytečně neoteplujete a nezanecháváte otisky prstů. Platí, že čím chladnější je podávané víno, tím níž držíme stopku sklenice.

Příbor a jídelní hůlky

Začněme tím, jak správně držet příbor:

 

  • Nůž patří do pravé ruky a vidlička do levé.
  • Prsty směřují směrem dolů k talíři.
  • Vidličku držte hroty směrem dolů.
  • Pokud není k jídlu nůž potřeba, držte vidličku v pravé ruce hroty směrem nahoru.
  • Nůž nevkládejte do úst.
  • Po dojedení odložte vidličku a nůž vedle sebe na talíř.
  • Zkřížený příbor na talíři naopak značí, že chcete v jídle ještě pokračovat.

 

Japonské a čínské speciality si nejvíce vychutnáte orientálními hůlkami. Pokud vám jejich používání činí potíže, nebojte se. V Evropě k nim vždy dostanete i standardní příbor.

U orientálních pokrmů se také mění etiketa a přípustné je zvedat talíře k ústům i srkat.

 

Pokud vás zajímají pravidla etikety stolování více do hloubky, podívejte se na video s mistrem etikety Ladislavem Špačkem.

 

Nejdůležitější ale vždy je, abyste si stolování užili a byli milými společníky. V takovém případě vám případný malý prohřešek každý rád odpustí.

 

čtvrtek 21. prosinec 2017 10:16



Kontakt

Štěpánská 18
11000 Praha
Tel. +420 222 748 111
Fax +420 222 748 113
Email: amaryla@jerome.cz

Odběr denního menu