Liška, šelma mezi houbami - Blog

Liška, šelma mezi houbami

Liška, šelma mezi houbami

 

Červenou barvu zralých jahod jako symbol června známe všichni velmi dobře. Méně známý je ale fakt, že pro začátek astronomického léta je také typická liška. A nemyslíme tím mazanou šelmu žijící hluboko v lesích, ale lišku obecnou. Houbu, které jsme jako děti říkaly kuřátka a která je velkým zdrojem serotoninu, draslíku a vitamínu C.

 

Objevte krásu této neprávem opomíjené potraviny, jejíž pozitivní účinky znala francouzská kuchyně již v 18. století.

 

Liška jako Vlk z Wall Street

Liška je natolik ceněnou houbou, že je možné s ní obchodovat. Její cena je poměrně vysoká,  ročně se jí prodá asi 150 až 200 tisíc tun v celkové hodnotě 1,5 miliardy dolarů.

 

Čistota půl zdraví

Veškerá její produkce pochází téměř výhradně z volné přírody. Vyskytuje se v Evropě, ale také v Severní a Jižní Americe, Číně a Africe. Navíc je velmi citlivá na čistotu ovzduší, takže pokud najdete lišku, víte, že se můžete zhluboka nadechnout čerstvého vzduchu. Tady se vám smog na plicích neusadí.

 

Zatočte s bakteriemi jednou pro vždy

Lišky působí proti různým bakteriím, jako je například Escherichia coli (neboli E.coli), která se hojně vyskytuje ve střevech a je to právě ona, která vám nejčastěji způsobuje záněty močového měchýře. Pokud na ně trpíte, je čas přidat do jídelníčku k brusinkám také tuhle antioxidační lahůdku.


Štěstí na talíři

Tahle malá žlutá potvůrka je také velkým zdrojem serotoninu. Toho máme málo především v pochmurných zimních dnech a jeho nedostatek často způsobuje depresi. Na jaře a v létě ho získáváme ze slunečních paprsků a od června do října můžeme jeho tvorbu navíc povzbudit konzumací lišky, která je výborná jak v omáčkách, tak v polévkách nebo jako příloha k masu.

 

Liška v kuchyni

Svou vůní připomíná meruňky a vzhledem je díky své žluté barvě nezaměnitelná s jakoukoliv jinou houbou.  Často se s ní setkáte ve francouzské kuchyni, kde se připravuje jednoduše na másle, přidává se do omáček, nebo slouží jako nádivka do omelet.

 

 

A jak ji pro vás připravujeme my? V denním menu na tento týden (12. 6. – 16. 6. 2017) ji najdete například v  hovězím Sous-vide s červeným vínem a pohankou nebo ve smetanovém krupottu s baby špenátem a karotkou.

 

 

 

 

 

úterý 13. červen 2017 22:56



Kontakt

Štěpánská 18
11000 Praha
Tel. +420 222 748 111
Fax +420 222 748 113
Email: amaryla@jerome.cz

Odběr denního menu